Каква Диагностика за Тежкотоварни автомобили и машини да изберем?

Тежкотоварните автомобили и машини са от съществено значение както за транспортирането на пътници и товари, така и за развитието на строителната и селскостопанската индустрии. Тези моторни превозни средства са в състояние да се справят с големи товари и имат дълъг живот, стига да са поддържат правилно. Като всеки автомобил обаче, при тежкотоварните също възникват проблеми, които, адресирани навреме, могат да бъдат решени и без намесата на специализиран механик. Регулярната диагностика ще ви държи в течение за всички системи, а също така ще ви информира за възникнали грешки и неизправности.

Ако все още се чудите дали ви е нужен уред за професионална диагностика, то се запитайте дали наскоро сте чули необичайни звуци – тракане, скърцане, буботене. Всеки от тях може да е свързан с един или с няколко възможни проблема, най-безобидния от които е смазване, а най-сериозният – износване. Вибрациите също не са за пренебрегване. Обичайно вибрациите се свързват с неизправност в спирачната или кормилната система. Лошата производителност е следващият индикатор за възможни проблеми с двигателя, трансмисията или електрическите кабели. Течовете се свързват с компрометирани маркучи и износени уплътнения, докато необичайните миризми са по-трудни за идентифициране, особено ако не са нито маслени, нито бензинови. Не на последно място – светлините на таблото са сигурен признак, че трябва да проверите кодовете на блока за управление и да изчистите натрупаните грешки.

Стандартна диагностика за тежкотоварни автомобили и машини

THINKTOOL Reader HD

THINKTOOL Reader HD ще се справи с лекота със задачата. Той е компактен и надежден, с универсален дизайн и опростено управление. Поддържа над тридесет марки автомобили с опция за още над 42 марки. Уредът поддържа HD OBD, който представлява порт, специално създаден за тежкотоварни автомобили (heavy duty – HD). Същото важи за порта EOBD II, което означава, че можете да диагностицирате европейски модели, т.е. EOBD е европейския еквивалент на OBD. EOBD II не е второ поколение, а друг вид порт, предоставящ допълнителни параметри, които са специфични за дадения производител.

С THINKTOOL Reader HD можете да диагностицирате всички системи, да калибрирате параметрите и да получите достъп до специални функции, включително обновяване на DPF, ъпдейти и техническа поддържка. Докато тече диагностиката, ще получите достъп до актуалните данни за всяка система и компонент на тежкотоварния автомобил. Данните са достъпни както в графичен, така и в табличен вид за ваше улеснение. Графиката е на практика „пулса“ на вашия тежкотоварен автомобил. Тя може да ви покаже несъответствия и данни, каквито обобщените резултати не могат. Възползвайте се и от опцията за „подсказки“ – това са кратки тълкувания на откритите грешки, които ще ви ориентират какво действие можете да предприемете, за да отстраните неизправностите.

В менюто за специални функции ще получите достъп до филтъра за твърди частици и неговото състояние. От там можете да контролирате ограничението на скоростта, което обичайно е програмирано в кодовете на двигателя. Не на последно място, ще получите достъп до съединителя на автомобила. 

Професионална диагностика за тежкотоварни автомобили и машини

Thinktool Master CV

THINKTOOL Master CV има формата на таблет с гумирано защитно покритие. Поддържа над 150 различни модела тежкотоварни автомобили и машини. Предлага се в комплект с 13 нестандартни преходника и адаптер THINKDIAG HML. Адаптерът представлява комуникационен интерфейс, който има ролята на медиатор между превозното средство и таблета. Адаптерът се свързва с порта и чете директно данните от командния блок, след което ги праща посредством WiFi, Bluetooth или USB връзка.

THINKTOOL Master CV е оборудван с 10-инчов дисплей и е задвижван от Андроид 10. Устройството предлага пълна диагностика, четене и изчистване на кодове, графики и данни в реално време, двупосочно получаване и пращане на информация. Устройството е подходящо за широк спектър от превозни средства – тежкотоварни, среднолеки и леки автомобили.

Сред специалните функции на устройството са обновяване и почистване на DPF филтъра за твърди частици; кодиране на инжекторните системи; рестартиране на налягането в различни сензори и други. Калибрирането включва контрол на климатичната система, сензора за налягане на маслото, електрическия вентилатор, трансмисията и още.

Полезни линкове с информация по темата: