Каква диагностика за селскостопански машини да изберем?

Селскостопанската техника е скъпа за закупуване и поддържане. Ето защо селскостопанската индустрия се нуждае от надежда диагностична техника, която да предлага помощ на място, насред полето за обработване. Колкото по-напреднала е техниката, толкова по-голяма нужда има от точна и задълбочена диагностика. Съвременните методи за отглеждане на култури разчитат почти изцяло на данни, извлечени от периферните сензори и устройства за наблюдение на почвата и вегетационния цикъл. Други видове сензори са базирани на GPS и GIS технологии, електрохимични, оптични и механични сензори, също сензори за нивото на влажността, въздушния поток, количеството на добивите.

Тези сензори помагат на фермерите да си изградят по-ясна представа за възможностите на земята, която обработват и, съответно, да създадат печеливша стратегия, която да извлече максимална полза от вложените средства в техника, торове и други ресурси. Например, оптичните сензори помагат да се анализират свойствата на почвата чрез калкулация на количеството слънчева светлина, която попада и не попада върху растението в реално време. Оптичните сензори още изследват жизнеността на културите и съотношението на биомасата спрямо наличния азот в почвата.

Електрохимичните сензори наблюдават за киселинността на почвата, включително нивата на макро- и микроелементите. Механичните измерват съпротивлението и налягането, което кореновата система използва, за да усвоява водата. Диелектричните сензори имат за цел да балансират влажността и да управляват напояването, докато сензорите за въздух калкулират най-добрите условия за дренаж на почвата.

Предвид важността на сензорите за увеличаване на добивите, нуждата от правилна поддръжка на селскостопанската техника нараства двойно и тройно. На фона на безбройните диагностични уреди, два се отличават с висок професионализъм, благодарение на разширението си „всичко в едно“. Това означава, че те не са създадени за определен тип анализ, а са способни да извличат данни от всички системи и прилежащи компоненти на съответния автомобил или машина.

THINKTOOL Reader HD

THINKTOOL Reader HD

Първият уред е THINKTOOL Reader HD – той впечатлява със своите параметри и възможности. Предназначен е за ферми с по-малък ресурс, тъй като поддържа малко над тридесет различни марки тежкотоварни превозни средства. Дизайнът е модерен и лесен за пренасяне. Батерията позволява да извършвате диагностика както на закрито, така и на полето. Основните анализи биват два вида – бърз и задълбочени, като бързият не отнемат повече от половин час и служи за навременно откриване на проблеми.

Често пъти при селскостопанската техника неизправностите са следствие на грешка във софтуера – т.е. дори да имате напълно функционираща машина, ако бордният компютър засича грешка, целият работен процес прекъсва. Сега с THINKTOOL Reader HD можете не само да сортирате тези грешки, но и да ги изтривате, за да продължите работата си. Устройството може още да калибрира данни – да нулира или да препрограмира. В менюто за специални функции ще получите достъп до специфичните за всяка машина сензори и датчици. Не на последно място, възползвайте се от възможността за прожектиране на данни в реално време, за да сравните как работят отделните компоненти. Ако се съмнявате в изправността на някой от тях, стартирайте опцията за тестване.

THINKTOOL MASTER CV

Thinktool Master CV

Вторият уред е професионален и се нарича THINKTOOL MASTER CV. Екранът е 10-инчов и ви осигурява по-добър изглед на менюто, докладите и графиките. В комплекта е включен HML адаптер, който поддържа както WiFi, така и Bluetooth свързаност за по-лесно извличане на данните. Шест предпазителя и тринадесет преходника ви позволяват да се включите към който и да е комбайн, трактор или друг вид селскостопанска техника.

THINKTOOL MASTER CV поддържа над 150 марки тежкотоварни автомобили и идва с две години предплатен ъпдейт на софтуера. Сред основните му функции са обновяване на DPF филтрите, калибриране на инжекторите, разширено кодиране, ресет, тест и калибриране. Устройството поддържа няколко езика, сред които и български. 128-гигабайтовата памет ви позволява да запаметявате множество доклади на една или няколко машини. Тези доклади могат да ви послужат не само за да следите за изправността, но също така да следите за цялостното им представяне по време на сеитба и вършитба.