Изключване на Адблу система

Какво е Adblue система и имате ли нужда от нея?

Adblue е специална течност, създадена за дизелови двигатели, която се впръсква в изгорелите газове и действа като реагент, елиминирайки до 90% от вредните емисии. Основните съставки са урея и дейонизирана вода, което прави течността нетоксична, незапалима и без мирис. Adblue се използва в милиони дизелови автомобили, леки и тежкотоварни, а също градски и междуградски автобуси, заради което е известна под различни имена и съкращения. През 2010 течността става задължителна за тежкотоварните МПС-та, а след 2015-та – за лекотоварните, по-точно за автомобилите с Евро 6 стандарт. Това означава, че дизеловият двигател не бива да отделя повече от 0,08 гр./км газове на азотен оксид и за целта се използва Adblue, която ги неутрализира, преди да навлязат в атмосферата.

Защо е необходим Adblue?

софтуерно изключване на Adblue система

Превозните средства са най-големият източник на вредни емисии, като дизеловите двигатели произвеждат повече от половината азотни оксиди. Когато се натрупват в атмосферата, азотните оксиди предизвикват появата на смог и киселинен дъжд. Adblue не се излива в дизеловия двигател, а се впръсква в изгорелите газове, като този процес се нарича селективна каталитична неутрализация. За неутрализирането на вредни газове от един литър дизелово гориво са необходими 0,05 л. Adblue. Ако все пак желаете да я елиминирате, системата може да бъде премахната по всяко време, но това трябва да се случи софтуерно, като се изключи самата функция на системата. Все по често се появяват ентусиасти, които желаят да премахнат тази функция и търсят решение за софтуерно премахване на Adblue в София и страната. 

Къде е разположена течността Adblue?

Адблу система

Ако автомобилът ви е със стандарт Евро 6, то резервоарът за Adblue се намира точно до този за дизелово гориво. Ще ги разпознаете по синята и червената капачка, като червената е по-голяма, а синята – по-малка. Именно в нея се съхранява Adblue. Самата течност замръзва при -11С, заради което резервоарът е снабден със специален нагревател, който поддържа температурен диапазон между 0 и 10 градуса. При такива условия течността има годност 36 месеца. Ако случайно замръзне, тя не губи качествата си, но ако се нагрее над допустимите стойности, годността ѝ се съкращава наполовина.

Как да разберете дали автомобилът ви използва Adblue?

Когато купувате нов или употребяван автомобил, дилърът трябва да ви обясни задължително дали има вграден резервоар за Adblue. Ако е вграден, то автомобилът ви е изцяло зависим от него, тъй като ако не го зареждате редовно, колата автоматично ще премине на по-нисък разход на дизел, което чувствително ще намали мощността. Ако нямате Adblue и не желаете да го монтирате, е възможно да не можете да пътувате в определени европейски страни, в които тя е задължителна. 

Всички ли Adblue течности са еднакви?

Въпреки че имат различни имена и съкращения, Adblue течностите съдържат еднакво съотношение между урея и дейонизирана вода, съответно 32,5% и 67,5%. Самото наименование Adblue е с немски патент и, за да избегнат другите производители да плащат патента, са измислили свои имена за същия продукт. Иначе той може да бъде закупен в почти всеки сервиз или бензиностанция.

Колко Adblue ви е необходим?

Резервоарите за Adblue варират между пет и двадесет литра. В зависимост от средната скорост и големината на двигателя ви, един литър от течността ще ви стигне от 550 до 950 км. Така или иначе, когато течността започне да свършва, на таблото ще се появи индикатор да допълните Adblue в най-скоро време.

Предпазни мерки

Въпреки че не е токсичен, Adblue е силно корозивен, така че бъдете изключително внимателни с него. Ако ви се налага сами да напълните резервоара, използвайте ръкавици. Попадне ли върху кожата, лесно се отмива с вода, но опръска ли дрехите ви, може да ги оцвети. Когато течността е извън годност, не я изливайте в канала. Ако по случайност сложите Adblue в резервоара за дизел или дизелово гориво в резервоара за Adblue, не стартирайте двигателя. Използвайте ръчна или електрическа помпа за източване на гориво. Някои модели автомобили имат специален отвор от долната страна на резервоара за източване, от който можете да се възползвате. Винаги носете малка бутилка Adblue в багажника си, когато пътувате в студено време. С нея допълнете резервоара и до 20 мин. системите ще се затоплят.